Behandling av fugl

Kloklipp

Mange burfugler trenger hjelp til å få stelt klørne sine da de ikke får slitt de ned slik de ville gjort i vill tilstand. Vi er behjelpelige med kloklipp hvis det trengs.
Mange av de store fuglene må sove mens de får klørne sine klippet. Dette gjør vi med en lett gassnarkose. Fuglen vil da være våken og klar for hjemreise kort tid etter behandling.

Sliping av nebb

I vill tilstand bruker fuglene våre nebbene sine på mye hardere ting for å skaffe seg føde enn de gjør som burfugl. Derfor hender det at nebbet vokser og blir for langt, i mange tilfeller vil dette ende med at nebbet blir feilstilt og fuglen vil ha problemer med å få i seg mat. For å hindre overvekst av nebb, kan vi være behjelpelige med å slipe nebbet når det blir for langt slik at det ikke blir ett problem for fuglen. En behandling som dette foregår i narkose, slik at fuglen ikke kjenner noe stress eller ubehag under behandlingen.

Vingeklipp

Mange eiere ønsker å kunne ha med seg fuglen sin for eksempel på camping, ha den på verandaen eller løs i huset men ønsker ikke at den skal kunne fly. Når man vingeklipper en fugl klipper man bort alle de lange fjærene på hver vinge men lar de 3 ytterste fjærene bli igjen på hver vinge. Dette betyr at tar bort evnen til å løfte seg i luften og fly, men den beholder muligheten til å seile fra et høyt sted og lande på ett lavere sted. Dette er ingen permanent løsning, da fjærne gror ut igjen, og fuglen kan fly igjen. Så eiere med vingeklippede fugler må følge nøye med på fjærene når de gror ut igjen så de ikke blir så lange at fuglen kan fly igjen, uten at det har blitt oppdaget, for da kan fuglen stikke av.

Foring

Her på klinikken er vi opptatt av riktig ernæring til fugl. Mange eiere forer ofte med hirsekolbe og hirsefrø, uten å være klar over at dette blir som om vi spiser sjokolade til alle måltider. Det er viktig at man gir fuglen et fôr som inneholder nok næring, vitaminer og mineraler. Vi anbefaler fuglefôret Harrison som er ett meget godt fôr og det kommer til fugler i alle størrelser. I tillegg anbefaler vi at fuglene får grønnsaker og litt frukt. Avocado og løk er meget giftig og dødelig for fugl, mens paprika er noe de setter stor pris på. Man må gjerne gi litt frukt, men vær forsiktig med for mye epler og ting med syre da dette lett kan gi fuglen diare. Fugler skal som alle andre dyr ha tilgang på friskt og rent vann til en hver tid., og ønsker man å gjøre buret litt mer spennende liker de å ha naturlige ting å «gjemme» seg i, som kvister fra frukttrær som morell og kirsebær.

Felles for alle fugler er miljøet den bor i innendørs

Det er viktig å tanke på hvor i huset fuglens bur befinner seg. Det bør helst ikke stå på kjøkkenet hvor det ofte er mye matos og heller ikke i rom hvor det røykes. Matos og røyk vil irritere luftveier, øyne og slimhinner. Fuglen bør heller ikke sitte i trekk fra dører og vinduer eller for nærme peis/ovn, dette er rom med veldig tørr luft, og hvis man tenker på fuglene i vill tilstand kommer det fleste fugler fra land med høy luftfuktighet, så vi anbefaler at man har en luft fukter i huset/rommet der fuglen holder til. En annen ting fugler liker er å bli dusjet i en fin dusj av vann, og å sandbade, så en spruteflaske med vann og en skål med fin sand på bunnen av buret er som en spa-behandling for enkelte fugler.