Behandling av ilder

Når man skaffer seg ilder er det mye nytt man må sette seg inn i og tenke på.

Ilderen er ett morsomt og nysgjerrig dyr, så man må passe på at huset er tilrettelagt for ilderen, slik at den ikke skader seg. Den kan fort sette seg fast i ett hull, spise noe den syntes er spennende og de er eksperter på å gjemme seg på steder, det er vanskelig å komme til som menneske. Med en ilder i huset blir ikke hverdagen kjedelig lenger, så lenge man passer på:

Vaksinering

Vi anbefaler at alle ildere bør vaksineres årlig mot valpesyke. Valpesyke viruset spres bland annet mellom hundedyr, mårdyr og seler i Norden. Ildere er svært mottakelige for valpesyke infeksjon, som har 100 % dødelighet. Det finnes dessverre ingen behandling mot valpesyke, så skulle ilderen få valpesyke vil den dø ganske raskt. Det beste man kan gjøre er å forebygge valpesyke med årlige vaksine. Ilderen bør vaksineres når den er 10-12 uker gammel og deretter bør den vaksineres årlig. Skal man ha med ilderen på ferie utenfor Norge og Sverige må ilderen også ha en rabies vaksine og ett pass.

Kastrering/sterilisering

Alle hunn-ildere bør kastreres/steriliseres dersom de ikke skal brukes som avlsdyr. Når en ilder kommer i brunst vil den være i brunst helt til den blir parret med en hann. Det er direkte farlig for hunn-ilderen å være i brunst/løpetid lenge og hos halvparten av dem vil beinmargen slutte å produsere røde og hvite blodceller og plater og ilderen kan dø av blodmangel. Vi anbefaler derfor å sterilisere/kastere hunnilderen så fort den kommer i brunst eller ved 6 måneders alder.

Kloklipp

Ilderens klør vokser og den sliter sjeldent klørne sine som i vill tilstand og den må som en hund ha klippet klør med jevne mellomrom. Dersom man ikke passer på klørne kan de henge seg fast, brekke av, de kan dele seg eller ilderen kan få klokapsel betennelse.

Tannbehandling

Ilderen har som hund og katt behov for en frisk og sunn munn, vi anbefaler jevnlig sjekk og tannbehandling av ilderens tenner. Ilderen er utsatt for å få tannstein og dette må fjernes for å hindre at ilderen får problemer og sykdommer som periodontitt, rotbyller, tannkjøttbetennelse mm

Ved tannrens må ilderen i narkose, dette er for at ilderen skal ligge stille under behandlingen og for å minimere stress og ubehag for dyret. Når ilderen er ferdig med tannbehandlingen vil den våkne opp i oppvarmet bur i ro og fred, før den kan få reise hjem.