Behandling av kanin

Tenner og ernæring

Mange familier velger å ha kanin som kjæledyr og det er stort sett raser av typen dvergkaniner som er mest populært.
Kaninen er et trivelig dyr, men som alle andre dyr trenger den oppfølging, korrekt fôring og stell.

Den største feilen de fleste eiere gjør er å fôre kaninen feil. Feil ernæring kan føre til forskjellige plager for kaninen der i blannt: fedme, tannproblemer og fordøyelses-sykdommer. Dette er meget alvorlig og mange kaniner dør på grunn av kolikk og forstoppelse.

Kaninens tarmtrakt er spesialisert på å klare seg på næringsfattig kost, den har dermed lite brukt for kraftfôr. Energirikt fôr som kornblandinger og søtt-fôr fører ofte til fedme og feilgjæring i tarmen.

Farlige bakterier som det vanligvis finnes fåtall av i en normal tarm får gode vekstvilkår og kaninen kan plutselig dø av kolikk eller blodforgiftning. Opp mot 80 % av alle kaniner som kommer til oss på grunn av sykdom, kan relateres til feil fôring. Kosten til en kanin skal i hovedsak bestå av høy, høy og atter høy.

Godt høy skal være grønt, lukte frisk, inneholde urter, blomster, forskjellige gressorter med blader og aks. Gammelt høy inneholder lite næringsstoffer, det støver mye og dette støvet kan irritere kaninens luftveier og slimhinner.

Godt høy inneholder mange viktige næringsstoffer og uerstattelig fiber som regulerer kaninens fordøyelse, derfor skal kanin alltid ha tilgang til friskt og godt høy. For å kunne nyttegjøre seg av alle vitaminer i fôret må kaninen spise en del av sin egen avføring. Dette kan høres udelikat ut, men dette er ikke bare en naturlig prosess men også helt nødvendig. Dette kalles for Koprofagi, denne avføringen er mykere enn vanlig avføring og spises rett fra analåpningen. Øyensynlig ser det bare ut som kaninen vasker seg.
Høy og gress har også en viktig funksjon for kaninens tenner.

Kanintenner vokser hele livet og er avhengig av å bli kontinuerlig slipt. I tillegg til å være den viktigste ingrediensen på menyen for opprettholdelse av en naturlig tarmfunksjon er høy og gress det viktigste slipemiddelet for kaninens tenner.

I vill tilstand bruker kaninen å spise 5-6 timer daglig, dette har god effekt på tannslipingen. Fôr med for høyt energiinnhold fører til mindre tannslitasje da kaninen rett og slett blir fortere mett.
Nedsatt matlyst kan ofte komme av at kaninen har ett problem med tennene. Feil slitasje/for lite slitasje, og feil bittstilling er ofte noe vi ser på kaniner som kommer til klinikken og som har sluttet å spise. Disse kaninene må følges opp med tannsliping hos veterinær hver 6-8 uke, da de danner tannspisser på jekslene som igjen lager sår på tungen og innsiden av kinnet når kaninen tygger. Manglende slitasje på tennene kan også føre til byller i kjeveregionen.

Ja-mat er fiberrik mat med minst 20 % fiber. Høy-gress-løvetann-grønnsaker-salat-kruspersille-gulerøtter-kvister fra frukt trær-gresspellets. Kaniner er svært sære i matveien og har de først fått smaken på «noe godt» kan det være vanskelig å få de over på rett kost igjen senere.

Sterilisering/kastrering

Kaniner er kjønnsmodne fra 12 ukers alder, og de forplanter seg lett, så dersom man har flere kaniner sammen, bør de være kjønnsbestemt av en kyndig person. Dersom du ønsker at kaniner av motsatt kjønn skal gå sammen anbefales det å kastrere/sterilisere. En hannkanin kan kastreres fra den er 4-6 måneder gammel.

Kloklipp

Noen kaniner trenger å få klørne sine klipt, da de ikke slites på samme måte som i vill tilstand hvor kaninen bruker klørne mer enn våre kjæledyr har behov for.
En frisk kanin er nysgjerrig og alert, den har klare blanke øyne, pelsen er glatt og blank, avføringen er harde runde kuler uten lukt, urinen kan hos kaniner variere i farge fra hvit til rødbrun avhengig av hva den har spist. For eksempel så kan løvetann gi en kraftig rødfarget urin.

Tegn på sykdom kan være: fedme, myk avføring/diare, skitten rundt analåpningen (skal alltid være tørr og ren) oppblåst eller hard mage, nedsatt matlyst, rennende øyne og utflod fra nese, matt og lodden pels, vekttap