Endoskopi, hund

Endoskop er et instrument som gjør at vi kan se innsiden av flere organer i kroppen. Det kan være nyttig når vi utreder for forskjellige sykdommer, men er sjelden det første vi tar i bruk når syke dyr kommer til klinikken.

Endoskopet består grovt sagt av en lyskasse og et rør med en fiberoptisk kabel. Lyset går inn i endoskopet og vi kan se inn i et kikkhull og se hvordan det ser ut i enden av kabelen. Vi har det hele tilkoplet et videosystem slik vi ser det hele på en stor skjerm samt at vi kan ta bilder og film underveis. Vi har mange forskjellige skop med forskjellig diameter og noen er stive mens andre er bøyelige slik vi kan se inn i ører, nese, lunge, magesekk, forreste del av tynntarm, tykktarm, skjede, blære, ledd, buk og brysthule.

Dyrene som skal undersøkes med endoskopi må alltid ha narkose. Det er for i det hele tatt å ha mulighet for å gjøre undersøkelsen, for at ikke dyret skal bli engstelig samt for å beskytte kostbart utsyr mot skader.

Skopi av nese

Sykdommer i nesen kan vise seg på mange måter. Det kan være nysing, snøfting, snørr fra ett eller begge nesebor, neseblod eller hevelser. Oftest vil skopi være et ledd i undersøkelsen sammen med røntgen, dyrking etter bakterier eller sopp og cytologi der vi ser på celler fra en skylling av nesen. Under skopien ser vi innsiden i nesen og vi kan oppdage betennelser, fremmedlegemer som gress eller kvister eller svulster. Endoskopet har en egen biopsikanal som gjør at vi kan ta ut små vevsprøver/biopsier som vi kan få analysert.

Et vanlig problem for katter er gress i nesen. Dette kan arte seg som enten lett nysing eller snøfting, men kattene kan også bli ordentlig dårlige med oppkast, dehydrering og sterkt nedsatt almentilstand. Oftest kan man pirke gresset ut med en tang bak i munnen, men av og til må vi bruke en tang gjennom biopsikanalen. I fjor hadde vi mellom 5 og 10 katter med gress i nesen. Årsaken til problemet er oftest at kattene spiser gress og deretter kaster det opp. Gresset sniker seg opp i nesen og der blir det sittende.

Bronkoskopi eller skopi av luftveiene

Dette er nyttig i forbindelse med sykdommer i luftrøret eller langvarig lungesykdom. Langvarig hoste, hoste som ikke lar seg behandle med medisiner, akutt hoste der vi mistenker et rusk/fremmedlegeme i lungene, pustevansker eller funn på røntgenbilder av brystet er noen årsaker til at vi gjør denne undersøkelsen.
Skopet gjør at vi kan se innsiden av luftrøret og de største bronkiene. Ofte er det interessant å gjøre en skylling av luftveiene. Vi sprøyter da inn en liten mengde vann og suger det raskt tilbake. Denne væsken kan sendes til bakteriologisk undersøkelse eller vi kan undersøke den i mikroskop for å se om det er betennelse tilstede. Luftrørskollaps på små huderaser og astma hos katt er to klassiske sykdommer der endoskopi er særs nyttig.

Gastroskopi og coloskopi – skopi av magesekk og tarm

Dette er det området der endoskopi tradisjonelt sett har vært mest brukt. Vi kan undersøke kun magesekk, magesekk og tynntarm, kun tykktarm eller begge deler. Ofte undersøker vi både foran og bak siden det kreves ganske omfattende forberedelser til disse undersøkelsene. Da er det fint å undersøke ”hele” kanalen når man først er i gang.
Dyrene må fastes mellom 24 og 48 timer for disse undersøkelsene. Dersom vi skal undersøke tykktarmen må de i tillegg drikke en del skyllevæske etter en spesiell oppskrift. Vi starter med spiserøret, går deretter inn i magesekken og videre inn i tolvfingertarmen så langt skopet rekker. Deretter snus dyret og vi undersøker tykktarmen helt opp til blindtarmen i overgangen mellom tynn- og tykktarm. Underveis ser man etter unormale ting og tar ut mange biopsier. På denne undersøkelsen er det ikke uvanlig å ta ut mellom 20 og 30 små biopsier. Disse sendes til en undersøkelse hos en patolog og er ofte vel så viktige som den visuelle undersøkelsen.

Gulping, langvarig oppkast, blodig oppkast, diarèer, blodige diarèer, vekttap og smerter ved avføring er noen grunner til å underøke med skopet, men det er viktig å undersøket dyret godt i forkant. Blodprøver og røntgenundersøkelser er viktige i utredningen av de aller fleste pasientene med disse problemene.

Under undersøkelsen kan vi oppdage magesår, fremmedlegemer i magesekken, svulster eller betennelser, men det er viktig å ta nok prøver underveis så man kan få en nøyaktig diagnose når man starter behandlingen.

Endoskopet er et veldig nyttig verktøy i utredingen av enkelte pasienter. Ta kontakt med oss på klinikken dersom du tror ditt dyr bør undersøkes eller dersom du har spørsmål til oss.