Høyt stoffskifte hos katt

I motsetning til hundene som ofte kan få lavt stoffskifte, er det vanlig med høyt stoffskifte hos katt. Hypertyreose hos katt forekommer nesten utelukkende hos eldre katter. Vanlige symptomer på høyt stoffskifte hos katt er økt appetitt (polyfagi), vektnedgang samt varierende grad av oppkast. Men vent? Dette høres jo ut som orm, gjør det ikke? Jo, denne sammensetningen av symptomer er også vanlig hos de som har innvollsorm, og derfor er det fort gjort å glemme å sjekke stoffskiftet. Det er ikke uvanlig at vi får inn eldre katter som har gått ned i vekt, kastet opp innimellom og spiser mer. Eier ønsker ofte en ormekur til disse kattene. Det kan godt hende disse har innvollsorm, men er katten 10 år eller eldre må den sjekkes for hypertyreose. Vi kan undersøke nivåene av stoffskiftehormon her på klinikken, det gjøres via en blodprøve.

Dersom katten din får diagnostisert hypertyreose finnes det flere måter å behandle på. Den vanligste måten er å gi en medisin som stopper produksjonen av stoffskiftehormon. Det finnes flere preparater, men den mest brukte medisinen er Felimazole.

Vanligvis startes kattene opp på 2,5 mg Felimazol morgen og kveld uavhengig av vekt. Etter 7-10 dager må de komme inn igjen, da måler vi stoffskiftet på nytt og foretar dosejusteringer om nødvendig. I noen tilfeller er det også nødvendig å analysere en hematologisk blodprøve. De fleste katter responderer bra på Felimazol, og kan leve lenge med hypertyreose, men de er avhengige av medisiner resten av livet.

Den beste behandlingen mot høyt stoffskifte er strålebehandling. Ved strålebehandling sendes pasienten til NVH hvor han eller hun blir gitt en radioaktiv isotop av jod intravenøst. Jod er en av hovedbestanddelene i stoffskiftehormonene, og den radioaktive joden tas opp i skjoldbrusk-kjertelen og ødelegger det overaktive skjoldbruskvevet slik at produksjonen av stoffskiftehormon blir normal igjen. Etter en slik behandling slipper man å gi medisiner. Det er ikke alle pasientene som er aktuelle for strålebehandling.

Dersom du lurer på noe om høyt stoffskifte hos katt, send en e-post til Veterinær Morten Nossen på morten@f-d.no Morten skrev hovedoppgaven sin om hypertyreose hos katt.