Korsbåndskade på hund

Kneet er et komplekst ledd som består av tre knokler som møtes, kneskål, to seneknokler, menisk og diverse leddbånd og sener. Korsbåndet er egentlig to leddbånd inne i kneet. Det er et fremre korsbånd og et bakre. Disse leddbåndene er festet i lårbeinet og det største leggbeinet (tibia), og bidrar til å holde kneleddet samlet.

Ved skader i kneet er det nesten alltid det fremre korsbåndet som skades. Akutte skader som sees på mennesker er sjeldne hos hund og katt men rammer i så fall unge aktive dyr. Vanligere er skader på middelaldrende og litt tunge hunder der korsbåndet er utsatt for langvarig nedbrytning/degenerasjon. Denne fasen er ikke så lett å få med seg. Hunden kan vise intermitterende halthet med en varighet på noen dager. Deretter kan den være fin noen måneder, før den igjen har noen dager med halthet. Røntgenbilder viser ikke noe diagnostisk i denne fasen. Den intermitterende haltheten forklares ved at det innimellom ryker noen fibre av korsbåndet, som gir lokal inflammasjon i leddet. Inflammasjonen gir seg etter noen dager og haltheten opphører. Når nok fibre av korsbåndet har røket, vil til slutt de resterende fibrene ryke, og stabiliteten i kneleddet er borte. Det er ikke nødvendigvis noe traume som forårsaker dette. Det svekkende korsbåndet kan ryke helt når hunden går i trappen eller hopper ut av bilen. Når dette skjer vil hunden halte tydelig. Ofte vil hunder som skader et korsbånd få tilsvarende skade på det andre benet innen et par år.

For å være sikker på diagnosen må kneet undersøkes når hunden er bedøvet. Man utfører to ortopediske tester av kneleddet i sedasjon. Disse testene tar sikte på å avdekke om korsbåndet er intakt, og er det som gir oss diagnosen. I tillegg er det mulig å kjenne en «medial buttress», dette er en hevelse som kjennes på innsiden av den øverste delen av leggbeinet, og kan hjelpe til med diagnosen. Dersom man diagnostiserer en korsbåndskade vil man ta røntgenbilder av knærne. Disse røntgenbildene brukes for å beregne kuttlinje for en TPLO- operasjon. Se avsnitt om TPLO.

Behandlingen av korsbåndsskader vil nesten alltid være kirurgisk. På store hunder vil ikke kneet bli bra før det er stabilisert kirurgisk. Selv på delvise skader på korsbåndet er kirurgi det beste behandlingsalternativet.

Det er to teknikker som er aktuelle. Ved den ene går operasjonen ut på å stabilisere kneet med et nytt leddbånd. Den kunstige tråden settes utenpå leddkapselen. Kneet blir da stabilt umiddelbart. I tillegg sjekker vi meniskene og det indre av kneet under operasjonen.

Den andre heter TPLO (tibial-plateau-leveling-osteotomy) og går ut på å korrigere vinklene i kneleddet slik at ytterligere stabilisering og nytt korsbånd ikke er nødvendig. Dette er klart den foretrukne teknikk på hunder over 10-15 kg og arbeidende hunder.

Etter operasjonen beholder vi hunden din minst over natten, eventuelt to døgn for ekstra smertebehandling og ekstra kontroll. Hunden din får et morfinplaster eller et spot-on preparat som heter Recyvura. Disse gir utmerket smertebehandling i 3-4 dager. I tillegg gis NSAIDs, gjerne metacam. NSAIDs er smertestillende og betennelsesdempende. Huden blir som regel sydd med sting som ikke skal fjernes, de løser seg opp selv. Vi regner såret for å være grodd etter 10-14 dager.

Les mer om TPLO her>>

Det er normalt at hunden din halter en del etter operasjonen. Den skal holdes i bånd i 3-4 måneder og den skal trenes opp gradvis. Dere vil få et treningsprogram og øvelser dere skal gjøre hjemme. Noen dager etter operasjon starter vi med trening i Water Walker – som er en vanntredemølle for hunder. Der får hunden styrket sin muskulatur uten å belaste ledd og sener. Hunder som har utviklet feil måte å bruke benet på vil kunne lære seg å belaste det på en normal måte. Vi kan sette opp et treningsprogram på 5 eller 10 klipp, alt etter hvor raskt hunden kommer seg. Denne treningen skjer i samarbeid mellom fysioterapeut og veterinær.

Etter 14 dager er det på tide med en kontroll hos veterinær. Dersom hunden din bruker beinet er det veldig bra og du kan fortsette treningen med forsiktig progresjon. Prognosen for suksess etter operasjonen er vanligvis god. Dette forutsetter at opptreningen blir riktig utført og hunden holdes slank.