Skal kjæledyret ditt bedøves eller i narkose?
I forbindelse med besøk hos oss er det mange pasienter som må bedøves eller i narkose. Her får du litt informasjon som kan være fint å vite i den anledning. Dyr som skal opereres eller ha tannrens får narkose, mens dyr som skal ha korte undersøkelser som for eksempel røntgen eller rensing av sår får sedasjon.
Sjekkliste før dyret ditt skal i narkose
Medisiner:
– Dyr som står på medisiner skal ha de som vanlig på morgenen, gi beskjed om dette når du leverer inn dyret.
– Hjertepasienter skal få hjertemedisiner som vanlig på den dagen de skal i narkose.
– Diabetes pasienter skal ha ½ dose med insulin på morgenen dagen de skal i narkose.
– Gi oss beskjed hvis dyret har hatt noen bivirkninger på medisiner som dyret har fått før.
– Gi oss også bekjed om alle medisiner dyret står på.
Faste:
– Hunder og katter kan godt få frokost, men bare halv porsjon før de skal i narkose.
– Hunder med korte snuter som for eksempel mops, franske og engelske bulldogger skal faste i 12 timer.
– Kanin, gnagere, fugler og reptiler skal IKKE faste.
Lufting:
– Lufte hunden godt før ankomst. Ta gjerne med urin og avføringsprøve.
– Gi beskjed om det er noe du er bekymret for med dyret ditt
Hva gjør vi?
Når en hund eller katt skal opereres eller til tannbehandling, må de i narkose (anestesi) for ikke å føle smerte eller stress ved inngrepet. Noen ganger må dyret sederes for å ligge stille, når vi skal ta røntgen, endoskopi eller ultralyd. Ved narkose sover pasienten helt, og føler ingenting av hva som foregår. Når pasientene skal i narkose blir de alltid undersøkt først, så vi ser at de er friske. Hvordan de har det hjemme ser ikke alltid vi like godt som dere eiere, så om noe har oppstått (diaré, oppkast, dårlig form eller appetitt osv.), så må dere si fra til oss. Da kan vi ta hensyn til symptomene ved planlegging av narkose, eller andre ganger utsette den planlagte behandlingen. Etter såkalt preoperativ undersøkelse, får pasientene premedisinering, noe å slappe av på, for å bli roligere og å trenge mindre narkosemidler. Etter dette får de lagt venekateter, så vi kan gi medisiner og væske intravenøst. De får så innsovningsmedisin og blir intubert, så vi har frie luftveier og kan gi gassanestesi. De fleste pasientene i narkose vil også kobles opp til ventilator, så vi kan puste for dem når de sover dypt. Et viktig aspekt ved anestesi er overvåkning. Vi har dyrepleiere som overvåker blodtrykk, EKG, og temperatur, samt måling av karbondioksid og oksygen på alle pasienter i narkose. Da kan vi kan justere ting underveis hvis pasienten ikke ligger optimalt i anestesi, har lavt blodtrykk, føler smerte osv. Dette for å gjøre alt så trygt som mulig.
Fasting
En mulig komplikasjon i narkose er at noen pasienter, spesielt hunder, kaster opp mens de sover. Da fungerer ikke svelgerefleksen som normalt, og de kan puste mageinnhold ned i lungene, eller få irritasjon og betennelse i spiserøret (refluks). Tidligere har vi fastet pasientene i minst 12 timer, mens nyere forskning tyder på at kortere fasting er best. Derfor vil vi helst at pasientene ikke har fri tilgang til frokost rett før de drar, men får tilbudt et halvt måltid ca. 3 timer før de skal i narkose. Gi for eksempel en halv dagsrasjon til frokost med en gang dere står opp, før dere lufter hunden og drar til oss. Kattene kan få tilbudt den samme halve frokosten, men det gjør ingenting om de ikke vil spise når det blir satt fram, som vi vet gjør kattene som de selv vil. Alle dyr skal ha tilgang til friskt vann til enhver tid, selv om de skal i narkose. Dersom hunden eller katten din skal få utført endoskopi (kameraundersøkelse med prøvetakning av mage/tarm), kan det hende de skal fastes lenger. 24 timer hvis vi skal sjekke magesekk og tolvfingertarm og 48 timer hvis vi også skal sjekke tykktarm.
Reptiler, fugl, kaniner og gnagere skal IKKE faste før narkose, da de er avhengig av å få mat hyppig. Risiko ved narkose øker hvis de ikke spiser.
Risiko
Mange er engstelige for at hunden eller katten deres skal i narkose. Kanskje har man hørt skrekkhistorier om at det har gått galt for andre kjæledyr. Det vil alltid være noe risiko å ha et dyr i narkose, men risikoen er som regel veldig mye mindre enn man tror. For en ellers frisk pasient som ikke er kjempegammel eller veldig ung, er risikoen veldig veldig liten. Ved annen sykdom, som nyreproblemer, hjerteproblemer osv. vil risikoen være større, men disse pasientene får ekstra god monitorering og vi tar hensyn til hva slags narkosemidler de får. Vi har mye erfaring med anestesi på både gamle og syke dyr, og vant til å ta individuelle hensyn til den enkelte pasientens plager. Er du engstelig for at hunden eller katten din skal i narkose, så fortell oss om det, så får du informasjon om hvordan vi planlegger anestesien for ditt dyr, og kan besvare spørsmål du måtte ha.
For å se at pasientene ikke har sykdom vi må ta hensyn til, anbefales alle pasienter som skal i narkose en preoperativ blodprøve, hvor vi sjekker blodcellene og nyreverdier, leververdier. Du vil få spørsmål om dette når du leverer kjæledyret ditt hos oss. Ved rask bedøvelse/sedasjon er ikke alltid dette nødvendig, men spør om du lurer eller ønsker dette.
Medisiner
Hvis dyret ditt skal inn til behandling, så fortell oss om medisiner det står på og når den fikk den sist. Dette gjelder ALLE medisiner, også ting de har fått lenge. Det være seg smertestillende, allergimedisin, kortison eller kosttilskudd. Vi gir ofte medisiner når pasientene er inne og ikke alt kan kombineres med det de står på fra før. Gi også beskjed hvis dyret ditt har fått noen medisiner som de har reagert på før slik at de ikke får disse medisinene igjen.
Lufting
Luft hunden din godt før den skal inn til oss, så den får gjort fra seg både avføring og urin. Ta gjerne med deg en urinprøve. Denne må samles opp i en skål og suges opp med sprøyte eller helles over på et rent glass. Ta gjerne med avføringsprøve slik at vi kan sjekke om hunden din har parasitter. Dette er spesielt viktig hvis hunden eller katten har diare. Hvis hunden din skal inn for ultralydsundersøkelse av urinveiene trenger vi en full urinblære og hunden skal ikke luftes før undersøkelsen.
Følger du rådene over og spør om du lurer på noe, så skal behandlingen gå fint. Vi passer godt på!