Nyttårsaften – et mareritt for mange hunder

Beroligende medikamenter kan være nyttige i enkelte tilfeller, men kun etter anbefaling fra veterinær. Vær klar over at enkelte preparater kan gjøre vondt verre ved at lydopplevelsen forsterkes samtidig som at hunden ikke er i stand til å gjemme seg.

Det er viktig å forberede hunden på det som skal komme. Her er det mange ulike ting man kan gjøre:

Allerede i dag

Start med Adaptil (Dog appeasing pheromone).
Dette er et beroligende duftstoff som skilles ut fra bukens midtlinje hos den diende tispen. Dette virker beroligende på avkommet, og forskning viser at Adaptil også virker beroligende på voksne hunder. Det er altså et luktløst signalstoff (feromon) som hverken er sløvende eller bedøvende.

Adaptil finnes både som en diffuser og som halsbånd. Diffuseren plugges inn i en stikkontakt i det/de rommene som hunden oppholder seg i. Det er viktig å bruke Adaptil sammenhengende i minst 2-3 uker FØR nyttårsaften.

Bruk en lydtrenings CD
Denne brukes forebyggende slik at hunden gradvis tilvenner seg høy lyd som skudd, torden og fyrverkeri. Det er viktig å begynne tidlig med tilvenning slik at hunden kan få en hyggelig opplevelse av nyttårsaften 2015.

Ved å langsomt tilvenne hunden lydene på en kontrollert måte, kan man lære den at lydene ikke er farlige. Treningen går ut på å øke volumet over tid. Det finnes en CD som heter “Sounds Scary” som er utviklet til dette formålet. Den kan     også brukes for tilvenning til tordenvær og skudd.

NYHET:
Sileo er det første legemidlet til hunder med engstelse og redsel i forbindelse med uvante LYDER. Sileo er godkjent av det europeiske legemiddelverket (EMA) og er det første veterinærlegemidlet mot dette. Sileo er reseptbelagt. Ta kontakt med oss dersom dette kan være aktuelt for dere.

På nyttårsaften:

 • Luft hunden godt tidlig på dagen (i bånd). Tren med den slik at den får brukt både hodet og nesen. Gi den et godt måltid. En sliten og mett hund vil sannsynligvis være roligere.
 • Ikke straff eller trøst hunden når den er redd. Den vil da få bekreftelse på at det faktisk er noe å være redd for. Gi kun oppmerksomhet når den slapper av. Belønn med lek eller en godbit.
 • Plasser hunden på et kjent sted hvor den vanligvis føler seg trygg og sikker.
  Meningen er at hunden skal kunne trekke seg tilbake/følges dit når den blir redd.
 • Det beste er om hunden ser og hører minst mulig av det som foregår ute. Sørg for at gjemmestedet til hunden befinner seg i et blendet rom, dvs. der vinduene er tildekket slik at lysglimtene ikke skinner igjennom.
 • Lek gjerne med hunden og hold den i “godt humør”. Sørg for at den har noe å leke med tilgjengelig.
 • Vær sammen med hunden. Det er viktig at du også ignorerer lydene, så ikke vis for stor interesse for det som skjer ute. Behold roen – lat som ingenting! Dersom hunden søker støtte hos deg, så stryk den forsiktig over brystet (beroligende) – men ikke overdramatiser eller trøst den (forsterker redselen)
 • Spill musikk, men ikke med for høyt volum. Musikk kan maskere lydene utenfra. Moderat høy, rytmisk musikk fungerer ofte fint.
 • La hunden være sammen med en annen hund som ikke er redd dersom dette er mulig.
 • Ta IKKE med hunden ut for å se på fyrverkeriet!
 • Royal Canin har et spesielt diettfôr ved navn “Calm” som er laget med henblikk på dyrets adferd.