Prostata problemer hos hannhund

På et tidspunkt kom det inn en 8 år gammel hannhund som hadde problemer med å tisse. Han hadde i det siste brukt lenger og lenger tid på å tisse. Ellers var hann i god form med normal appetitt og drikkelyst. Avføringen hadde forandret litt form, men hadde normal konsistens. Eier hadde også observert at det dryppet litt blodtilblandet sekret fra forhuden hans når han var innendørs.

Hunden ble undersøkt uten at det ble funnet noe unormalt. Det ble tatt en urinprøve etter at forhuden var skylt med saltvann. I urinen var det en del blod og en del celler fra prostata. Urinen ble satt til bakteriell dyrkningen for å utelukke at hunden hadde en urinveisinfeksjon. Etter å ha spurt eier litt grundigere kom det fram at eierne også hadde observert blod i urinen ved flere anledninger.

Det ble besluttet å undersøke prostata til hunden nærmere fordi godartet forstørrelse av prostata er en mulig årsak til urintrengninger og blod i urinen hos hannhunder. Hunden ble undersøkt med ultralyd og prostata var tydelig forstørret med flere cysteaktige strukturer. Det ble tatt ut en celleprøve fra prostata og den viste at cellene hadde godartede forandringer forenelig med godartet prostata forstørrelse (benign prostatahyperplasi/ hypertrofi).

Prostata er en kjønnskjertel som ligger rundt urinrøret i bekkenet til hunden. Den vokser med alderen og veksten er avhengig av testosteronproduksjonen i testiklene. Funksjonen til prostata er å skille ut væske ved ejakulasjon slik at sædcellene blir transportert og ernært via prostatasekret. I en studie er det oppgitt at 80 % av hundene over fem år har en forstørret prostata. Dette er med andre ord en vanlig lidelse. Symptomene på godartet prostataforstørrelse kan være problemer med å tisse, blod i urin og problemer med å få ut avføring. I noen tilfeller kan det oppstå betennelser i en forstørret prostata og det kan gi smerte, feber og nedsatt allmenn tilstand. Kreft i prostata er en veldig sjelden lidelse hos hannhunder sammenlignet med hos mennesker.

Behandlingen for godartet forstørret prostata er å fjerne testosteronproduksjonen permanent eller midlertidig. Kastrering med fjerning av testikler vil fjerne testosteronproduksjonen permanent og prostata vil minske i størrelse. Det finnes også medisinsk behandling som stopper testosteronproduksjonen for seks til tolv måneder. Et preparat heter Ypozane® og det er en tablett som skal gis en gang om dagen i syv dager. Ypozane® inneholder Osateron, som er et steroid med progestagen og antiandrogen aktivitet. Det hindrer androgener i å binde seg til reseptorer i prostata og blokkerer testosterontransporten inn til prostata. Etter 14 dager er prostatas størrelse redusert betraktelig. Hannhunder som får Ypozane® har fortsatt normal fertilitet og kan parre tisper selv om de er behandlet. Effekten vare i seks måneder.

Det finnes også ett depotpreparat som heter Suprelorin® som settes under huden til hunden med en sprøyte. Dette preparatet stopper fremstillingen av testosteron ved å stanse produksjon av hormoner i hypofysen som stimulerer til testosteron dannelse. Det tar opptil seks uker før implantatet virker og hunden blir steril etter seks uker. Effekten av behandling vil variere avhengig av hvilke styrke som velges, enten varer det seks eller tolv måneder.
Den vanligste bivirkningen av kastrering, Ypozane®- eller Suprelorinbehandling er at hundene går opp i vekt. Energibehovet til hundene vil kunne gå ned med 10 % og dette er det fornuftig å være bevist på fordi det er mye lettere å forebygge overvekt enn å slanke den bort når den først er etablert.

Eierne av den åtte år gamle hunden som kom til klinikken bestemte seg for å prøve Ypozane® og etter to uker var urinproblemene og blodet i urinen forsvunnet. Prostata vil dog begynne å vokse igjen etter noen måneder. Eiere må derfor vurdere om de skal kastrere hunden ved hjelp av kirurgi eller om de vil gjenta behandlingen med Ypozane etter seks måneder for å forhindre at hunden får tilbakefall med symptomer.