Sukkersyke el. lavt blodsukker

Sukker er den viktigste energikilden for alle cellene i kroppen. All mat som blir spist blir brutt ned til sukker, hvis det er overskudd av energi vil sukkeret bli lagret i kroppen i form av fett. Insulin gjør at cellene får sukkeret inn i cellene slik at de kan nyttiggjøre seg energien. Blodsukkeret vårt og hundens er nøye regulert gjennom samspill mellom mange hormoner der insulin er det viktigste. Har vi lavt sukkernivå i blodet blir vi slappe og uopplagte.

Sukkersyke-diabetes mellitus
Hunder som ikke har insulin har sukkersyke. Insulin skilles ut fra bukspyttkjertelen og mangel på produksjon hos hund skyldes at cellene som produserer insulin blir ødelagt pga en autoimmun betennelse. Dette kalles type 1 diabetes og er den typen som mennesker får når de er unge. Hunder med sukkersyke har for høye nivåer av sukker i blodet og derfor skilles sukkeret ut i urinen. Dette igjen fører til at hunden tisser mye mer enn normalt og de begynner derfor også å drikke mer enn normalt for å opprettholde væskebalansen. Cellene i kroppen får ikke tak i sukkeret i blodet fordi kroppen mangler insulin og cellene sulter. Dette fører ofte til at kroppen bryter ned fett og proteiner for å danne sukker, men cellene får fortsatt ikke tak i sukkeret pga mangel på insulin. Dette fører til økt matlyst hos hunden, men likevel vil de ofte tape seg i vekt. Hvis sykdommer har pågått over lang tid uten behandling kan leveren også være påvirket eller hunden kan plutselig utvikle grå stær som kan føre til total blindhet. En del hunder vil også få gjentatte blærebetennelser fordi bakteriene lett får grobunn når det er sukker i urinen.

Hvordan kan dyrlegen finne ut at hunden har sukkersyke?
Det tas en urinprøve hvor det finnes sukker i urinen, sukkernivået måles i blodet og man måler ett stoff som heter fruktosamin. En enkel blodsukker måling som er for høy er ikke nok til å stille diagnosen sukkersyke fordi sukkernivået i blodet kan variere i forhold til stress og når hunden spiste sist. Fruktosamin nivået forteller oss derimot om blodsukker nivået har ligget høyt over tid og dette er til stor hjelp for å stille diagnosen.

Behandling består av fler tiltak:

  • Hunder med sukkersyke må ha insulin sprøyter enten en gang om dagen eller to, avhengig av hvilken type insulin dyrlegen bruker. De fleste hunder og eiere tolererer dette veldig greit.
  • Tisper som skal behandles mot sukkersyke må steriliseres fordi det er vanskelig å regulere sukkersyken når de har løpetid. En del tisper som utvikler sukkersyke i løpetiden vil få den under kontroll hvis de blir sterilisert i løpet av tre uker.
  • Det er viktig for sukkersykehunder å ha et jevnt opptak av næringsstoffer fra tarmen for å unngå store svingninger i blodsukkeret i løpet av dagen. Dette oppnås ved å beregne hundens kaloribehov, samt fôre med riktige mengder karbohydrater og fiber. Overvektige hunder må også slankes for å minske belastningen på leveren. Hunden skal fôres to ganger daglig. Dersom hunden ikke spiser en dag, må insulin dosen reduseres. Det finnes spesielle veterinære dietter som er tilpasset til hunder med sukkersyke.
  • Mosjon er positivt for å motvirke overvekt, forbruke energi og øke sirkulasjonen. Sukkersykehunder bør få flere korte turer (20-30 min) i løpet av dagen i stedet for en lang. Turene bør legges etter fôring. Skal man gå en lang tur bør et ekstra måltid gis i forkant. Du bør alltid ha med deg druesukker eller liknende på tur i tilfelle hunden får føling. Føling er en tilstand hvor blodsukkeret blir for lavt. Det merkes ved at hunden blir urolig, oppfører seg unormalt, får skjelvinger og blir etter hvert slapp. Ved alvorlige tilfeller av føling kan hunden få kramper eller gå i koma. Hvis hunden ikke er i stand til å spise kan man gni solbærsirup, honning druesukker på slimhinnene i munnen. Gi mat så fort hunden er i stand til å spise og ta kontakt med veterinær.

Det er mulig å jakte med hunder som har sukkersyke, men de må få jevnlig tilbud om mat og ha på peiler slik at man vet hvor de befinner seg.

Fram til hunden er stabil på blodsukkeret skal den komme til kontroll av blodsukker og fruktosamin en gang i måneden. Det er viktig å følge med på vekten til hunden og at man veier hunden hver 14. dag fordi når vekten er stabil så er som regel også hunden stabil med hensyn på sukkersyke. Du kan også måle vanninntaket per dag hjemme for det forteller oss noe om hvor godt regulert sukkersyken er.

De aller fleste hunder vil utvikle grå stær i løpet av ett halvt år til to år etter at behandlingen starter opp. Det finnes muligheter til å skifte linser på hunder som opplever denne komplikasjonen. En del av hundene klarer seg også bemerkelsesverdig bra med nedsatt syn fordi det skjer så gradvis.

Avhengig av hvor mye av ryggmarg som er komprimert og lokalisasjon så kan pasientene både slite med å urinere og å få ut avføring. Ikke alle symptomene beskrevet over er tilstede hver gang, og det kan være andre symptomer i tillegg avhengig av lokalisasjon og alvorlighetsgrad.

Det pågår ett forskningsprosjekt hos gordonsetter og engelsksettere på autoimmune sykdommer. Sukkersyke er en autoimmun sykdom hos hund der de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen blir ødelagt. Vi vet ikke hva det er som setter i gang denne betennelsen, men vil gjerne undersøke om det finnes en genetisk disposisjon for å utvikle sykdommen. Vi vil derfor gjerne ha edta-blod fra engelsk eller gordonsettere med sukkersyke. Rekvisisjonsskjema finnes på veterinærhøgskolen sine hjemmesider eller ved å ta kontakt med undertegnende. Vi trenger også blod fra hunder som ikke har hatt sykdom i løpet av sitt liv og er over 10 år.

Målet med å behandle sukkersyken er at hunden kan ha god livskvalitet og leve ett normalt liv.

For lavt blodsukker er også ett problem hos en del jakthunder. Dette oppstår gjerne på jaktturer ved at hunden blir slapp, får skjelvinger og kan besvime. Vi er også interessert i å komme i kontakt med eiere som opplever slike “anfall” på hundene sine for eksempel på jakt.