Tannbehandling, hund

Vi har flere veterinærer og assistenter som er etterutdannet og har mye erfaring på tenner og tannhelse hos hund og katt. Klinikken har avansert tannrom med digitalt røntgen, gassnarkose, varmematter og overvåkingsmaskiner slik at kjældyrene skal ha det så trygt og bekvemt som overhode mulig under tannbehandlingen.

75 % av alle hunder og katter over 2 år har et eller annet problem med tennene og man regner med at alle over 5 år har ett tannproblem. Mange hunder går rundt med kroniske smerter uten at eierne er klar over dette. Symptomer på at noe er galt med tenner og munnhelse kan være: dårlig ånde, sikling, endring i atferd og spisemønster, rødme og blødninger i tannkjøttet.

En del tannsykdommer forebygges i hverdagen av eiere selv, med daglig tannpuss, endring fra boksemat til tørrfôr, og bruk av «tyggeflak»

Tannpuss er en viktig del av det daglige stellet av din hund, akkurat som hos oss mennesker dannes det daglig plakk og belegg på tennene. Dersom dette belegget får lov til å bli liggende på tennene vil det over tid mineralisere seg og bli til tannstein. Tannstein inneholder mye bakterier og dette kan skape problemer for hunden dersom det ikke blir fjernet ved profesjonell tannrens.

Det har blitt funnet bakterier fra munnhulen i nyrer, hjertesekk og ledd hos hunder med mye tannstein og tannsykdommer. Vi anbefaler at det blir utført en profesjonell tannrens hos oss årlig etterfulgt av daglig tannpuss, slik at hunden din har en frisk ånde og en sunn munn. Enkelte små raser har behov for oftere tannrens en andre raser. Ved tannrens hos oss vil vi kunne oppdage tannsykdommer i et tidlig stadie, og kan stoppe eller forsenke utviklingen av sykdommen.

Det er bevist at hunder og katter får akkurat de samme tannsykdommene som oss mennesker, og de har akkurat samme smerte som oss.

Så hva skjer egentlig når hunden din kommer til oss for en tannrens?

Selve tannbehandlingen er delt inn i flere momenter som består av:

  1. Tannrens: Her fjernes tannstein med ultralyd, dette er den mest skånsomme måten å fjerne tannstein på, og etterlater seg lite riper i emaljen.
  2. Probing: Det vil si at vi sjekker lommedybden på hver tann med en lommedybdemåler, for å avdekke eventuelle problemer/avvik
  3. Polering: Etter fjerning av tannstein med ultralyd, polerer vi hver tann med en spesial poleringspasta for å fjerne eventuelle riper, og for å lage en så glatt overflate som overhode mulig.
  4. Røntgen: Vi tar alltid røntgenbilder av de store jeksler i underkjeven da det oftest er her vi oppdager problemer først. I tillegg tar vi bilder av tenner som er skadd, misfarget eller som vi mistenker det kan være noe galt med. Mange tannsykdommer er kun synlig på røntgen.

Alle hunder og katter som kommer til oss for tannbehandling må i narkose.
Dette er viktig slik at ikke dyret har noe ubehag med prosedyren og at det ligger helt stille mens vi arbeider med tennene.
Alle pasienter i narkose blir nøye overvåket av dyrepleier og maskiner som måler hjerterytme, blodtrykk, temperatur og pusting og de blir også holdt varme under narkosen med en spesial varmematte laget for hund og katt.

Når pasienten er ferdig med tannrensen, vil den få sitt eget bur med varme i hvor den får lov til å våkne i ro og fred.
Noen pasienter kan være litt ømme i tannkjøttet etter en tannbehandling, dette går som regel over etter en dag eller to og er ikke farlig.

Vi utfører også:

  • Rotfyllinger.
  • Alle slags typer tanntrekk.
  • Plombering av hull.
  • Tannreguleringer.
  • Kirurgiske inngrep i munnhulen, som for eksempel ved kjevebrudd og cyster.

Vanlige tannsykdommer:

Tannkjøttbetennelse/gingivitt
Rødme i tannkjøttet, hevelse, blødninger og vond lukt fra munnen kan ofte komme på grunn av betennelse i tannkjøttet.
En katt eller hund skal ikke ha vond lukt fra munnen og dette vil ofte være en pekepinn på at noe er galt.

Betennelse i munnhulen innebærer en potensiell helsefare ved at bakterier fra munn og munnhulen kan spre seg til organer som hjerte, nyrer og lever.

Ved betennelse i munnen er det viktig at pasienten får rett behandling og oppfølging, både hos oss her på hospitalet med tannrens og hjemme daglig med rett fôr og tannpuss.
Den viktigste behandlingen er den man gjør i hverdagen.

Periodontitt (perio/pyrea)
Periodontitt kan være ubehagelig og smertefullt uten at hunden eller katten viser noen spesielle tegn til at noe er galt.
Endret tygge og spisemønster kan være vanskelig å oppdage da mange hunder og katter svelger maten sin hel i stedet for å tygge, og er noen ganger de eneste tegnene hunden viser bortsett fra dårlig ånde.

Periodontium er strukturen som ligger rundt tennene, det omfatter tannkjøttet og det periodontale ligamentet som holder tannen på plass i kjevebeinet.
Periodontal sykdom (periodontitt) angriper tannens festeapparat og vil tilslutt føre til at tannen løsner fra sitt «oppheng».
Tegn på at hunden eller katten kan ha periodontitt kan være: mye tannstein, dårlig ånde, blødning fra tannkjøttet, løse tenner og tannbyller.

Sykdommen deles inn i ulike stadier, og hvert stadie krever ulik behandling.
I ett tidlig stadie av sykdommen vil man kunne bremse utviklingen ved hjelp av tannrens, og vedlike hold hjemme med tannpuss, mens i mer fremtreden stadie hvor tannen har mistet mye feste i kjevebeinet må den trekkes.

Vi kan ikke stoppe sykdommen men vi kan være med på å bremse den opp, og være behjelpelige med gode råd for hjemmebehandling, slik pasienten får beholde tennene sine så lenge som mulig.
I enkelte tilfeller krever det at pasienten må til tannkontroll og eventuelt behandles flere ganger i året.

Forebygging er det viktigste når det gjelder periodontitt.

Man forebygger denne sykdommen med daglig tannpuss og ved å ha en god munnhygiene.
De fleste hunder godtar å få tennene sine pusset daglig og en del katter kan også lære det. Dette gjøres med en tannbøste designet for hundens eller kattens munn. Tannkrem til dyr kan være en fordel da det smaker bra og derved letter innlæringen.

Man må ikke bruke menneske tannkrem da den inneholder fluor og dette tåler ikke hund og katt.
Det er ofte enklest dersom man begynner å lære den dette i tidlig alder, men de fleste godtar det dersom man begynner forsiktig.
Bruk god tid og rikelig med belønning i innlæringsfasen, og etterhvert vil pasienten se på det som en daglig rutine.

Ved å lære hunden og katten å pusse tenner vil man bli kjent med dens munn og man kan fort oppdage dersom noe ikke er som det pleier eksempel: brukne tenner, rødme og blødninger i tannkjøtt, fremmedlegemer i munnhulen og misfarginger på tenner.

Vi er behjelpelige med tannpuss opplæring, og kan gi gode råd om rett tannbørste og tannkrem.

Vi anbefaler at alle hunder og katter har en årlig tannsjekk!