TPLO

Når korsbåndet ryker, blir kneet ustabilt. På grunn av at toppen av leggbeinet ikke møter kraften fra lårbeinet i 90 grader vil leggen skyves fram og låret bakover. Dette skjer I hvert eneste skritt. En slik ustabilitet vil alltid gi smerte, inflammasjon i leddet og på sikt forkalkninger eller slitasjegikt. Denne bevegelsen kan også skade menisken som sitter fast på toppen av leggbeinet.

Les mer om korsbåndsskade her>>

TPLO er en teknikk for å operere korsbåndspasienter. Det er angitt at for store hunder og for arbeidende hunder/brukshunder er prognosen på lang sikt bedre enn ved annen type kirurgi. Det blir mindre forkalkninger i leddet over tid og vi mener hundene kan brukes normalt i større grad enn ved konvensjonelle teknikker.

Før operasjonen er det viktig med gode røntgenbilder og nøyaktige målinger slik at vi vet hvor mye det skal roteres. TPLO går ut på å sage løs toppen av leggbeinet, rotere fragmentet og deretter skru dette fast igjen med en plate. På den måten vil vinkelen som lårbeinet (os femur) møter toppen av skinnebeinet (os tibia) bli justert på en slik måte at disse to beinene ikke sklir fra hverandre ved aktivitet. Det betyr med andre ord at man tar bort behovet for ett stabiliserende korsbånd.

Avhengig av skader på menisk og korsbånd hender det at det må gjøres kirurgisk behandling av disse delene av kneleddet. Dette er noe kirurgene undersøker intraoperativt.

Prognose:
Det er angitt at 85 % av de opererte hundene blir fine eller veldig fine etter operasjonen og kan brukes som før. 10 % vil ha litt halting innimellom, mens 5 % vil fortsatt ha problemer. Prognosen er avhengig av flere faktorer, først og fremst tilstanden til menisken på operasjonstidspunktet. Gode resultater er også avhengig av god oppfølging og intensiv rehabilitering som starter rett etter operasjonen.

Etterbehandling:
Pasienten blir alltid til dagen etter operasjonen, noen blir to dager. Dette er for å gi best mulig smertebehandling. Når pasienten drar hjem, må ikke han/hun slikke på såret. Bruk skjerm når hunden ikke har tilsyn. Dere skal gi smertestillende medisin i minimum 3-4 uker. Man får informasjon om rehabilitering, det være seg ising av ledd, massasje, passive bevegelser av kneledd med mer når pasienten hentes etter operasjon. Pasienten skal til kontroll 10 dager etter operasjon. Da vil det bli planlagt videre kontroller. Hunden skal gå veldig korte turer i starten og helst unngå glatte underlag.