Ultralyd, hund

Ultralyd brukes for å undersøke bløtvev. Man kan bruke det for å undersøke buk- eller brysthule og muskler og sener

Ultralydmaskinen sender lydbølger inn i vevet som reflekteres og omdannes til et livebilde på en skjerm. Bølgene er ikke skadelige, heller ikke for fostre.

Denne moderne teknologien krever stor kompetanse fra den undersøkende veterinær. Alle funn lagres digitalt og kan derfor sendes videre til spesialist ved behov. Ultralyd er ofte et supplement til røntgen. Røntgen egner seg best ved sykdommer i skjelettet og lungene. Ultralyd er best til å undersøke organer i bukhulen samt til hjerteundersøkelser. Når vi skal se i buken vil vi gjerne at pasienten ikke har tisset de siste par timer.

Vi bruker ultralyd for å studere:

  • Hjerte, hjertets funksjon, hulrom og klaffer.
  • Indre organer som lever, galleblære, nyrer, milt, urinblære, prostata, magesekk, tarm, livmor, lymfeknuter og svulster i bukhulen.
  • Fosterdiagnostikk. Vi kan si om tispen din er drektig fra omtrent 18-20 dager etter paring. På enkelte dyr er det aktuelt å følge drektigheten med gjentatte undersøkelser for å følge med på at valpene utvikler seg normalt.
  • Man kan også bruke ultralyd til å undersøke skadede muskler, sener og ligamenter.
  • Ultralyd muliggjør også målrettet uttak av biopsier (prøver) fra indre organer. Biopsien sendes deretter videre til et eksternt laboratorium der de blir analysert.